Honungsandelsodling

Tanken med honungsandelar är att biodlaren delar sina risker med sina kunder och får hjälp med finansiering inför säsongen. Kunden betalar sin del/-ar i början av året och när biodlaren sedan skördar får kunden hämta sin del av skörden.
Ett genomsnittsår ger en kupa ca 25-30kg honung vilket innebär att en andel i regel ger runt 3kg då mina kupor har 10 andelar var. Vissa år blir det mer andra blir det mindre, det beror på hur förhållandena är just det året. Är det en kall och regnig sommar blir skörden lägre medans en varm sommar med lagom mycket regn ger en högre skörd.
Du som kund får din honung från en lokal biodlare vid två tillfällen och hjälper till att bidra till den biologiska mångfalden!

Det här får du:
1/10 av årets skörd i en kupa.
Möjlighet att delta på öppet hus hos mig.
Lokal honung som är speciell för just den här trakten.
Minst 2 olika, naturella, smaker på honungen.
Du gör en viktig miljö insatts.

Pris: En andel kostar 625kr.
Som kund väljer du själv hur många andelar du vill köpa och om du vill ha dem själv eller ge bort dem i present eller julklapp.

Vad är honung?

Honung består av nektar som bina samlat hos olika blommor och träd och sedan blandat med sitt saliv. Honungen lagras i vaxceller inne i kupan och när honungen har tillräckligt låg vattenhalt täcker bina cellen med ett vaxlock.
Vid skörd är all honung flytande men stelnar, kristalliseras, så småningom. Hur lång tid det tar beror på vilka nekar som bina har samlat. Högre mängd fruktsocker håller den flytande längre medan högre mängd druvsocker gör att den stelnar fortare.
För att få ihop tillräckligt med nektar till en burk honung måste bina tillsammans flyga ca 8800 mil. Det är lika långt som 2 varv runt jorden. Kan du tänka dig hur många blommor de hinner med på dessa mil? Samtidigt som de hämtar nektarn från blommorna hjälper bina till att pollinera våra grödor, frukter och bär. De utför en otroligt viktig ekosystemtjänst!

Min biodling

Mina bikupor står i små bigårdar runt om Nora. Jag har valt att inte ha fler än 3-5 stycken kupor i samma bigård för att nektarn även ska räcka till de vilda pollinerarna. Jag jobbar enbart med ekologiska metoder men är ej certifierad. Dock är de flesta jordbrukarna runt mina bigårdar Krav-bönder.
Jag brukar slunga 2 gånger per år, första gången runt midsommar och andra gången vid invintringen i september.

Min honung innehåller endast honung, inget annat och smaken varierar efter vad bina har samlat för nektar. Det är otroligt vad olika de kan smaka! Även om honungen kommer från samma kupa så smakar den olika beroende på säsong och år. Jag värmer aldrig min honung och gör hela kedjan själv. Allt från skötsel till honungshantering och försäljning.
Jag håller fortfarande på att bygga upp mig biodling och tycker det är superspännande med bin!