Varmt välkomna till underbara Bergslagen!
Läs mer om Prickbo här.
Under våren 2018 fick jag den stora äran att ta över två ljuvliga hus i utkanten av den lilla byn Älvhyttan i västra delen av Västmanland. Älvhyttan ligger mer exakt mellan kulturstaden Nora, trästaden i Bergslagen och Alfred Nobels fantastiska, Karlskoga. Knappt 5 mil från Örebro.
I dessa städer finns det massor av trevliga aktiviteter, bra matställen och fantastiska platser att besöka för båda stora och små. För att ta del av allt det fantastiska som Bergslagen erbjuder behöver man ha en fast punkt att utgå ifrån. Jag erbjuder ett trevligt boende i ett lugnt och naturskönt område med flera naturreservat inom gångavstånd och en stor kohage som närmsta granne. I hagen går köttdjur från Westra Skrekarhyttans lantbruk till och från under sommaren och man kan få se både kor och kalvar äta sig mätta på den artrika floran. Westra Skrekarhyttans lantbruk drivs i ekologisk regi och alla djur går på sommarbete runt om på bygden, bland annat hjälper de till att hålla flera olika naturreservat öppna genom sitt bete och tramp. Läs mer om reservatet nedan.
Miljöavtryck
Det stora huset, Prickbo, är inrett med miljön i åtanke. Jag som driver Bäck, äng och skog vill lämna ett så litet miljöavtryck som jag kan samtidigt som jag vill att husen ska vara tilltalande och funktionella. Jag har valt att handla i stort sätt alla inventarier på olika second hands och har på så sätt skapat min alldeles egna unika stil, en mix av många olika årtal med tyngdpunkt innan 1970. Alla täcken, kuddar, bäddmadrasser och madrasskydd samt de flesta lampor är nyinköpta med tanke på hygien och säkerhet.
Gästerna ombed sortera sitt avfall och komposttunna finns i den rymliga trädgården.
Aktiviteter och mat
Bra information om vad man kan göra i kulturstaden Nora hittar ni här, i Alfreds Karlskoga här eller övriga Bergslagen här.
Varför inte besöka Kvarteret Bryggeriet med sina trevliga små hantverksbutiker och White Guide restaurang Bryggerikrogen eller ta en tur ut till Alntorps ö med båten Plaskus?
Du kan även läsa mer på de olika turistbyråernas hemsidor.
Bergslagen: http://www.bergslagen.se/
Nora: http://www.visitnora.se/
Karlskoga: https://www.visitkarlskogadegerfors.se/sv
Cykling
Runt om Prickbo löper flera kilometer grusväg som lämpar sig ypperligt till cykling för den som önskar. Det finns även trevliga leder för olika typer av cykling och några kan man haka på i Gyttorp, bara 15 kilometer från Älvhyttan. Lär mer på Bergslagen cycling.
Vandring
Vill man ut och vandra finns det massor av vandringsleder att välja mellan. I Örebro län har vi ca 290st naturreservat med olika längd på leder. Läs mer om dessa under besöksmål på Länsstyrelsens hemsida.
Vi har även Bergslags leden, en 28 mil lång led som sträcker sig från Kloten i Norr till Tiveden i söder. Leden är indelad i 17 etapper som är mellan 7 och 23 kilometer långa. Längs Bergslags leden finns olika längder på jättefina rundslingor. Läs mer på Bergslagsledens hemsida.
På hemsidan kan du också läsa om andra leder i länet till exempel Munkastigen, Silverleden, Vinön, Postleden med flera.
Sevärd natur
Det finns mängder av fantastisk natur att titta på i området. En av Bergslagsledens etapper sträcker sig genom Pershyttans kulturreservat, en bit närmre Nora, och i Älvhyttan finns inte mindre än fyra olika naturreservat som är kalkgynnade. Om du tar en tripp norrut, mot Hällefors finns även där mängder av fantastisk natur!
Läs mer om natur- och kulturreservaten på Länsstyrelsens hemsida här och om Bergslagsleden här.
Älvhyttan
Inom radien av en dryg kilometer runt husen i Älvhyttan finns det fyra olika naturreservat med olika karaktärer. Det som är gemensamt för dem alla fyra är att de ligger på ett stråk av urkalksten som visar sig i både flora och fauna.
Det nyaste reservatet bildades 2017 och heter Vena Hage. Markerna här har varit brukade i flera hundra år, både som slåttermark och nu på senare tid som betesmark. Här finns även lämningar i form av stenrösen och en äldre odlingsstruktur. Detta tillsammans har skapat en mycket artrik kärlväxt- och svampflora samt en ängsliknade artrik växtflora.
Nästa reservat i ordningen är Venakärret som bildades 2016. Reservatet är, som man hör på namnet, delvis ett kärr som har både en öppen vattenspegel där man kan se många ovanliga fågelarter samt skogsmarker där det bedrivs skogsbete. Den fastare marken mellan vattnet och skogen användes historiskt som slåttermark och detta har gjort att många olika starr-, gräs- och mossarter förekommer rikligt i hela reservatet.
Till de lite äldre reservaten hör Älvhytteängen och Näsmarkerna.
Reservatet Älvhytteängen bildades 1980 och ligger mitt i byn bara några hundra meter från husen. Ängen hör till kategorin fuktäng och slås varje år för att bevara den rika mångfald av växter och djur som är förknippat med slåtterfloran. Några av arterna som förekommer i ängen är Majviva, Jungfrulin, Guckusko, Brudsporre, Svinrot, Fältgentiana och en mängd olika sorters Orkidéer och starrarter. Även en del buskar och träd som Blåtry, Tibast, Ask och Alm trivs i reservatet. Till många av dessa ganska sällsynta växter finns det en mångfald av insekter och fjärilar, många av dem finns med på rödlistan.
Näsmarkerna får man väl säga är områdets skogsreservat. Det bildades 1982 och ligger på andra sidan Älvlången, på sjöns västra sida. Här finns många unika arter förknippade med kalkrik skogsmark. Sedan ett par år tillbaka bedrivs skogsbete på större delen av reservatet och artmångfalden sprutar fram.
Alla reservat är öppna för allmänheten men tänk på att hålla er till stigarna i ängarna och att hålla avstånd till betesdjur, de är inte farliga men vill ha sitt utrymme.
Läs mer om naturreservaten på Länsstyrelsens hemsida. Klicka här.